Scouting Don Garcia Moreno (1949-heden)

De scouting van Oost-, West- en Middelbeers werd op 1 april 1949 officieel ingeschreven bij Scouting Nederland. Daarvoor was er al een jongerengroep actief. De Beerse scouting is gehuisvest in de blokhut aan de Konijnenberg, nabij het Wit-Holland in Middelbeers. De blokhut werd in 1979 voltooid en kreeg een grondige verbouwing in 2004.

De scoutinggroep is opgericht met behulp van Pastoor Terhorst die een grote bewondering had voor een van de presidenten van Ecuador: Don Garcia Moreno, die in 1875 werd vermoord nadat hij de mis had bijgewoond in de kathedraal van de hoofdstad Quito. Hij stond bekend als een redelijk conservatief persoon die nogal fanatiek was in katholieke leer. Daarom is hij ook een tijdje populair geweest in katholieke kringen.

Het idee van de scouting gaat terug tot 1907. Grondlegger van de scouting is de Brit Robert Baden Powell. Deze kolonel zocht naar een manier om soldaten van het Britse leger beter voor te bereiden op hun taak in de Britse koloniën. Hij schreef daarvoor een handboek dat erg bleek aan te slaan bij verschillende jeugdclubs, die zijn handleiding gebruikten bij hun spel in de natuur. Powell besloot speciaal voor deze doelgroep - de jeugd van 12 tot 18 jaar - een nieuw boek te schrijven. De verkenners en gidsen (jongens en meisjes van 11 tot 14) en rowans en sherpa's (jongens en meisjes van 14 tot 18) werken nog steeds met de ideeën die in deze handleiding beschreven worden. Voor kinderen van 7 tot 11 werd de handleiding bewerkt aan de hand van het 'Jungleboek' van de Britse schrijver Rudyard Kipling. De jongste scoutinggroep heet 'bevers' (5 tot 7 jaar).

De kleding speelt een belangrijke rol bij de scouting. Het uniform is niet internationaal vastgesteld. Elke leeftijdsgroep heeft een eigen kleur bloes. Zo dragen de welpen en kabouters een groene bloes en de verkenners en gidsen een khaki bloes. Iedereen draagt dezelfde sjaal met het embleem van de scouting Oost-, West- en Middelbeers. Zo zijn ze herkenbaar voor andere scoutinggroepen. En dan zijn er de vele insignes, zoals die van de 'installatie'.

Het scoutingleven is bijzonder actief. Elke doordeweekse avond is er wel een groep actief. Een keer per jaar is er een kampweek. De groep gaat dan naar een andere accommodatie, meestal van een andere scoutinggroep. Hoe ouder de kinderen, hoe moeilijker de spellen en opdrachten. De jongste kinderen slapen bij meerdaagse activiteiten nog in de blokhut, maar verkenners en gidsen slapen al in tentjes. Er worden spellen gespeeld rond een thema, zoals 'overleven in de natuur' of 'ridders'. Elk jaar is er een jaaropening met playback en optredens. Dan is het groot feest met snoep, chips en limonade. Elke dag is een scoutinglid verantwoordelijk voor het beschrijven van de dag in het logboek.

0 Reacties:

Post a Comment

<< Home