Truus Smulders-Beliën (1902-1966)

Truus Smulders-Beliën begon haar loopbaan voor de klas. Ze was de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland. Deze functie aanvaardde ze in 1946. Ze volgde haar man Jan op die sinds 1927 burgemeester van het dorp was. In 1944 weigerde hij om aan de Duitse bezetter mannen aan te wijzen die als dwangarbeider in Zeeland verdedigingswerken moesten gaan graven. Op 20 april 1945 werd hij op transport vanuit kamp Flossenburg naar Dachau onderweg doodgeschoten. Mevrouw Smulders-Beliën bleef met vier kleine kinderen achter. Mevrouw Smulders-Beliën wilde door het burgemeesterschap te aanvaarden, een van haar zoons de mogelijkheid geven om zijn vader op te volgen, zodra hij volwassen zou zijn. Dat is niet gelukt.

Gedurende haar burgemeesterschap kregen de Beerzen waterleiding, elektra, riool en zo'n vijftig kilometer verharde weg. Er kwamen twee kleuterscholen en een lagere school en er werden bijna honderd huurwoningen gebouwd. Verder stond ze aan de wieg van onder andere de vrijwillige brandweer en het blad 'Huis-aan-Huis', dat begon als een gestencild A4'tje waarin ze haar dorpelingen toesprak, soms opvoedend (ze was van huis uit immers onderwijzeres), dan weer dankbaar voor alle steun die ze van de Beerzenaren kreeg in moeilijke tijden. In 1949 ontving ze de koningin. Haar verdiensten voor de Beerzen waren in 1958 - ze was toen twaalf en een half jaar burgemeester - aanleiding voor een benoeming door de koningin tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De dorpelingen zelf bedankten haar met een bijzonder cadeau: de allereerste DAF personenwagen.

In 1966 overleed Smulders-Beliën in het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch.
De Oirschotse kunstenares Ria Franc heeft - ter gelegenheid van haar 100e geboortedag - een bronzen standbeeld gemaakt van Smulders-Beliën (foto: Erno Mijland). Dit beeld staat sinds 2002 op het Mevrouw Smulders-Beliën-plein in Middelbeers.

(Met dank aan Jan van Vroenhoven)

Bronnen:
- Biografie van Truus Smulders-Beliën op Thuis in Brabant

0 Reacties:

Post a Comment

<< Home